Zwemmen met je (klein)kind, dat is plezier voor twee! 

In De Wel zijn we gestart met een nieuwe activiteit voor ouder en kind: Peutersurvival. Een uitdagende cursus van 12 weken, waarin we ouder en kind samen begeleiden naar een stukje zelfredzaamheid in het water.  

Jonge kinderen zijn motorisch nog niet (goed) in staat om diverse zwemslagen te leren. Om deze reden starten kinderen veelal tussen 4 en 6 jaar pas met zwemles. En dat terwijl verdrinking met name voorkomt bij jonge kinderen! 

Daarom is het belangrijk dat we kinderen al op jongere leeftijd leren om te overleven bij een val in het water. Want het maakt immers niet uit of je technisch goed naar de kant zwemt, maar dát je naar de kant zwemt. 

Bij PeuterSurvival worden op speelse wijze de vaardigheden, die nodig zijn om zelfredzaam te zijn in het water, aangeleerd. Dit traject wordt vervolgens afgesloten met het PeuterSurvival Certificaat. 

Wat gaan we doen? 

Kinderen leren de basisvaardigheden om zichzelf te kunnen redden in het water. Er wordt gewerkt met een lesplan, zodat iedere les nieuwe vaardigheden en uitdagingen worden aangeboden. De aangeboden lesstof sluit aan bij de belevingswereld van uw kind. Er wordt met diverse materialen gewerkt en situaties uit de praktijk nagebootst. Zwemmen met kleding staat ook op het programma. Zo ervaart het kind hoe het is om met kleding in het water te zijn. 

Naast opdoen van vaardigheden voor zelfredzaamheid, draagt deelname aan PeuterSurvival bij aan de verbetering van de coördinatie en stimuleert de leervaardigheden (o.a. uitleg begrijpen en zelf iets uitleggen). Daarnaast heeft zwemmen een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Ook bouwen de kinderen, door te zwemmen, spierkracht op. 

Doordat het kind in een vaste groep iedere week les krijgt worden de sociale vaardigheden gestimuleerd. 

Kinderen leren stap voor stap om zelfstandig te bewegen in het water. Dit vergroot het vertrouwen en vermindert de (kans op) angst voor water. 

Door de grote variatie aan materialen en oefenstof gaan de kinderen zwemmen als iets leuks ervaren. Een ervaring waar ouder en kind veel plezier aan zullen beleven. En u als ouder heeft voldoende informatie om zelf zwemmen met uw kind nog leuker te maken. De begeleidende (groot)ouder heeft een belangrijke rol in dit zwemproces. De (groot)ouder is het veilige baken tijdens de les, die de vertaling van de oefenstof naar het kind moet maken. Geduld, enthousiasme en een goede eigen zwemvaardigheid zijn daarbij van groot belang. In deze lessen bestaat geen goed of fout, alleen maar uitdaging en plezier voor twee. 

Tijdens PeuterSurvival wordt op een leuke en speelse manier de basis voor de het leren zwemmen gelegd. Kinderen zullen hier zeker van profiteren tijdens de start van de zwemlessen.  

Of kinderen na het volgen van deze cursus ook snel de technische zwemslagen zullen oppakken, is afwachten. Dat heeft immers te maken met de motorische rijpheid van het kind en niet met de zelfredzaamheid. Maar een kind met vertrouwen en zonder angst voor water te laten starten is al een prachtig uitgangspunt voor zwemles. 

Opgeven voor deze cursus kan aan de receptie van het zwembad tijdens de openingstijden of via een mail naar info@dewel.nl. De inschrijving is gratis, er is wel een klantpas nodig op naam van het kind.  

Kinderen kunnen meedoen vanaf 3,5 jaar, de kalenderleeftijd is bindend. Wilt u na deelname aansluitend een tweede cursus volgen, kan dat. Daarbij heeft u voorrang op de wachtlijst. Er is plaats voor maximaal 10 kinderen met een (groot)ouder. Het dragen van een EasySwim Pro-pakje voor de kinderen is verplicht. Deze kunt u zelf aanschaffen aan de receptie of lenen van het zwembad. 

De cursus is 12 lessen, er wordt geen les gegeven in de schoolvakanties. Inhalen van een gemiste les is niet mogelijk. Deelname aan het afzwemmen voor het certificaat kan alleen als er minimaal 10 lessen zijn gevolgd. 

De leskaart

Voor deze leuke, uitdagende en nuttige cursus betaal je eenmalig €114,50 (tarief 2023 en exclusief klantpas). In dit cursusgeld zitten Peutersurvivalzwemlessen gedurende de hele periode van 12 weken voor het deelnemende kind en de begeleidende volwassene, vrijzwemmen tijdens het Baby- & Peuterzwemmen na afloop van de les en (eventueel) gebruik van een EasySwim Pro pakje. Natuurlijk krijgt u na het zwemmen een gratis kopje koffie of thee aangeboden in de restaurette. 

De leskaart is een vaste periode geldig en er zal geen geld teruggegeven worden bij herhaalde afwezigheid van de deelnemer. 

Heb je gevonden wat je zocht?